BETAALT EEN DAKKAPEL ZICHZELF TERUG?
Een dakkapel blijft een flinke investering.
Maar de voordelen maken het absoluut de moeite waard.
MEER RUIMTE
Een dakkapel zorgt voor meer stahoogte en daarmee loopoppervlak in de kamer. Zo wordt het rommelhok ineens een praktische kamer die kan dienen als kantoor-, hobby- of kinderkamer.
VRIJWEL ALTIJD VERGUNNINGSVRIJ
Een dakkapel is praktisch altijd vergunningsvrij. Dus ook als je geen serre of aanbouw kunt of mag toevoegen aan je huis, kun je met een dakkapel toch zorgen voor extra woonruimte en groter wonen.
MEER LICHT EN LUCHT
Daglicht en frisse lucht verbeteren elke ruimte in huis. Maar ook je gezondheid, concentratie en productiviteit verbeteren erdoor. Bovendien bespaar je energie omdat de verlichting minder lang aan hoeft.
MEERWAARDE HUIS
Zoals je ziet kan een dakkapel een huis met twee slaapkamer omtoveren tot een met drie slaapkamers. Je huis wordt veel aantrekkelijker voor gezinnen en de waarde van je huis stijgt met duizenden euro’s.
DAKKAPEL VERGUNNING
Zolang je je aan een paar regels houdt kun je vrijwel altijd een dakkapel plaatsen!
Voor de details zul je altijd een beroep moeten doen op je eigen gemeente. Alleen zij kunnen je vertellen met welke regels en wetten je te maken hebt voor een dakkapel op jouw huis.
Zoek online naar de naam van jouw gemeente in combinatie met “bouwen en verbouwen” of “omgevingsvergunning”. Dan vind je snel de informatie die je zoekt.
Deze beknopte informatie geldt alleen als leidraad.
Achterkant
Over het algemeen geldt dat je aan de achterkant van je woning geen vergunning nodig hebt als de dakkapel:
• links en rechts 0,5 meter van de dakranden blijft;
• aan de bovenkant 0,5 meter van de nok van het dak blijft;
• aan de onderkant min. 0,5 meter en max. 1 meter van de dakgoot blijft;
• een plat dak heeft;
• niet hoger is dan 1,75m gemeten vanaf de voet.
Voorkant
Voor een dakkapel aan de voorkant van je huis heb je meestal wel een vergunning nodig van de gemeente.
Zijkant
Als de dakkapel aan de zijkant van de woning niet grenst aan de openbare weg of aan openbaar groen dan kun je meestal vergunningsvrij de dakkapel plaatsen.
Neem contact met ons op voor een offerte voor jouw dakkapel!
Hoe gaat een dakkapel plaatsen in zijn werk?
ZO VERLOOPT HET PLAATSEN
De werklieden beginnen vaak ’s ochtends vroeg met het verwijderen van een flink aantal dakpannen op en rond de plek waar ze de dakkapel plaatsen. Daarna zagen ze een flink gat in je dak.
Tegen die tijd arriveert ook een grote hijskraan in de straat. De dakopbouw wordt door de hijswagen op z’n plek gehesen. Het team zet de prefab dakkapel vast op het dak. En vervolgens wordt het dak aan de buitenkant weer in al zijn glorie hersteld.
De binnenkant van de dakkapel kun je eenvoudig of uitgebreid laten afwerken of als je handig bent kun je zelf gaan klussen. Het regent in ieder geval niet meer naar binnen.
HOE ZIT HET MET HET WEER?
Er komt letterlijk een groot gat in je dak op de plek waar de dakkapel moet komen. Nu kun je in principe het hele jaar door een dakkapel laten plaatsen, maar als er een meter sneeuw op het dak ligt, gaan de werkmannen daar natuurlijk niet aan beginnen.
Mocht het plaatsen van jouw dakkapel meerdere dagen duren dan zal het gat aan het einde van de dag worden afgedicht met een groot, stevig stuk bouwplastic. En met zeer slecht weer tijdens het plaatsen zelf natuurlijk ook.
Ook dit is een goede reden om te kiezen voor een prefab dakkapel plaatsen binnen 1 dag. ’s Ochtends de boel openbreken en ’s avonds weer dicht.
Dakkapel plaatsen en het weer
Er komt letterlijk een groot gat in je dak op de plek waar de dakkapel moet komen. Nu kun je in principe het hele jaar door een dakkapel laten plaatsen, maar als er een meter sneeuw op het dak ligt, gaan de werkmannen daar natuurlijk niet aan beginnen.
Mocht het plaatsen van jouw dakkapel om wat voor reden dan ook zijn ingepland over meerdere dagen, dan zal het gat aan het einde van de dag worden afgedicht met een groot, stevig stuk bouwplastic. Of bij zeer slecht weer tijdens het plaatsen van de dakkapel zelf.
Ook dit is een goede reden om te kiezen voor een prefab dakkapel plaatsen binnen 1 dag. ’s Ochtends de boel openbreken en ’s avonds weer dicht. Ik heb het meerdere buren zien doen en het is iedere keer opnieuw een mooi proces om te zien. Afgezien van al dat lawaai in de vroege uurtjes. De 2 alternatieven van een dakraam en Solatube duren net zo lang, leveren minder licht en geen stahoogte.
Budget
Dit is natuurlijk wel allemaal leuk en aardig maar wat moet je nu betalen nu zo’n mooie ruime dakkapel? Als je gaat zoeken zul je zien dat er veel aanbieders zijn en de ene heeft het drukker dan de ander. En dit is mooi want daardoor de dakkapel prijs bij de ene lager is dan bij de andere leverancier omdat die werk nodig heeft. Vergelijken is dus slim.
Alternatief
Laten we eens gaan kijken naar de grootste concurrent van de dakkapel, namelijk het dakraam. Dit Velux venster of andere model geeft je voor minder geld toch ook veel daglicht op zolder. Een terechte opmerking en er zijn een aantal duidelijke verschillen die goed zijn om te weten voordat je de afweging maakt.
Keuze
Nu gaan we kijken naar de concurrent van de dakkapel en de mogelijke combinaties die je kunt maken als je toch al een dakkapel laat plaatsen. Als je toch werkzaamheden laat uitvoeren op jouw dak, is het de moeite waard om ook te kijken naar de isolatiewaarde van je dak. Met dakisolatie dalen de maandelijkse energiekosten behoorlijk.
Uitzicht
Dat uitzicht is een belangrijk voordeel van de dakkapel ten opzichte van een dakraam. Door het dakraam zie je meestal meer lucht dan dat je makkelijk de omgeving beter kunt zien. Dat uitzicht is pas te zien als je het dakraam opent en dat betekent dat je feitelijk maar 1 of 2 keer per week echt naar buiten kijkt. Een nadeel van het dakraam ten opzichte van een dakkapel dat vaak over het hoofd wordt gezien.